Przejdź do treści

Czyszczenie ekspresu automatycznego

Każdy prawdziwy kawosz powinien posiadać w swojej kuchni automatyczny ekspres do kawy. Na rynku dostępne są różne rodzaje i modele takich urządzeń. Pamiętać jednak trzeba, że nawet jak wybierze się nowoczesny model wysokiej jakości, to trzeba o niego systematycznie dbać. To gwarancja tego, że urządzenia działać będzie prawidłowo przez długie lata. Oto praktyczne wskazówki i porady dotyczące tego, w jaki sposób skuteczne dbać o automatyczny ekspres do kawy.

Przede wszystkim ekspres do kawy musi być systematycznie czyszczony. To jak często ekspres powinien być czyszczony, zależy od stopnia jego użytkowania. Dobrze, jeśli jednak jego elementy będą przepłukiwane przynajmniej raz dziennie. Najlepiej jest to robić na koniec dnia, już po ostatniej kawie. Dzięki temu ekspres będzie gotowy do przygotowania pysznej kawy już z samego rana. Jak czyścić ekspres automatyczny? Przede wszystkim należy codziennie wymieniać w urządzeniu wodę do przygotowywania kawy. Ponadto należy pamiętać o czyszczeniu pojemnika na fusy oraz szufladki, w której gromadzi się woda. W innym przypadku może pojawić się pleśń, co oczywiście będzie miało wpływ na smak kawy.

System spieniający

Systematycznemu czyszczeniu musi być poddany także system spieniający. Szczególną uwagę zwrócić należy na dyszę spieniającą mleko. Ta powinna być regularnie przepłukiwana wodą i wycierana wilgotną ściereczką. Czyszczenie dyszy spieniającej, ma bardzo duże znaczenie. Mleko tworzy bowiem na niej osad, a to może doprowadzić do zatkania. Ostatecznie uniemożliwi to spienienie mleka. Nie można zapominać także o czyszczeniu pojemnika na mleko. Jeśli nie będzie on systematycznie czyszczony to resztki mleka, które mogą w nim pozostawać, mogą skwaśnieć. A to będzie powodem kwaśnej kawy z ekspresu automatycznego.

Woda dobrej jakości

Aby automatyczny ekspres do kawy działał prawidłowo, konieczne jest również stosowanie odpowiedniej wody. Jaka woda do ekspresu automatycznego będzie najlepsza? Przede wszystkim powinna być to woda filtrowana. Nie poleca się stosowania tzw. kranówki. Taka woda jest twarda i zawiera kamień, który może uszkodzić urządzenie. Oczywiście będzie to miało także wpływ na obniżenie jakości smaku kawy. Woda filtrowana jest świeża i co ważne nie zawiera w sobie żadnych szkodliwych substancji. Mowa tu choćby o ołowiu czy chlorze. Taka woda jest zatem także zdrowsza.

Odkamienianie ekspresu do kawy

Oczywiście jedną z najważniejszych czynności, jeśli chodzi o dbanie o ekspres do kawy jest jego systematyczne odkamienianie. Nowoczesne urządzenia posiadają wbudowaną funkcję, która automatycznie informuje o konieczności odkamienienia ekspresu. Jeśli posiadany ekspres takiej funkcji nie ma, wówczas stosować można zasadę, która mówi, iż ekspres do kawy odkamieniany powinien być co 200 - 300 kaw. Do odkamienienia ekspresu stosować należy specjalnie przeznaczone do tego preparaty. Mogą być one w formie tabletek czy płynu. Ważne, aby były to środki wysokiej jakości.

Wygląd zewnętrzny

Automatyczny ekspres do kawy powinien być czyszczony nie tylko wewnątrz, ale i na zewnątrz. Podczas korzystania z ekspresu często powstają mniejsze lub większe zacieki. Powinny czy na bieżąco usuwane. Najlepiej do tego celu wykorzystać wilgotną ściereczkę oraz delikatny środek czyszczący wymieszany z wodą. Po takim przetarciu urządzenia powinno się to zrobić jeszcze raz na sucho. Stan ekspresu na zewnątrz jest równie ważny, jak wewnątrz. Dzięki temu staje się on nie tylko praktycznym urządzeniem, ale również ozdobą w kuchni.